Recordaantal miljoenenbranden!

Recordaantal Nederlandse ‘miljoenenbranden’ in 2013! Deze kop werd eerder dit jaar in verschillende media gepubliceerd.

Uit cijfers van het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) bleek het aantal branden per jaar, sinds de start van de registratie van miljoenenbranden in 1998, nog nooit zo hoog te zijn geweest. In 2013 heeft in Nederland een recordaantal van 148 branden gewoed die een geraamde schade veroorzaakten van elk minstens 1 miljoen euro.

Het vorige record werd gevestigd in 2003, toen 129 miljoenenbranden werden geregistreerd. Met 126 branden completeert 2001 de top drie. De totale geschatte schade van de 148 grote branden in 2013 bedroeg 636,5 miljoen euro, nipt minder dan het recordbedrag van 636,8 miljoen uit 2003. De ‘duurste’ brand vond plaats in Zevenaar, waar in september voor naar schatting 65 miljoen euro schade werd aangericht bij een kunststofproducent. Een brand bij een afvalverwerker in Alkmaar staat met een schadepost van 57 miljoen op plek twee. Op de derde plek staat met een schade van vijftig miljoen een brand in een broodfabriek in Oldenzaal.

Goede brandwerende maatregelen, regelmatig onderhoud en degelijk advies is de enige manier om branden te voorkomen. En zoals het artikel aangeeft, is dat helaas nog steeds niet de norm in Nederland. Bespaar alstublieft niet op uw brandveilgheid, de consequenties zijn daarvoor echt te groot.